MacOS Big Sur Deneyimi: Güncelleme Sonrası Karşılaşılan Yaygın Sorunlar ve Çözümleri

Açılış Tarihi
Toplam Yanıt 0
Görüntülenme 21
Son Mesaj

Techolog

Yeni Üye
MacOS Big Sur, Apple'ın işletim sistemine getirdiği en büyük görsel ve işlevsel yeniliklerden biriydi. Yenilenen arayüzü, Kontrol Merkezi ve Safari'deki geliştirmelerle kullanıcıları heyecanlandırsa da, her büyük güncellemede olduğu gibi bazı kullanıcılar çeşitli sorunlarla karşılaştı. Bu sorunlar genellikle kurulumdan performansa, bağlantıdan uygulama uyumluluğuna kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor ve çoğu zaman basit adımlarla çözülebiliyor.

En sık rastlanan sorunlardan biri, Big Sur'un indirme veya yükleme aşamasında takılmasıydı. Bu durum genellikle yetersiz disk alanı, zayıf internet bağlantısı veya Apple sunucularındaki yoğunluktan kaynaklanabilir. Kuruluma başlamadan önce Mac'te yeterli boş alanın olduğundan emin olmak, güçlü ve stabil bir Wi-Fi ağı kullanmak ve gerekirse indirme işlemini Safe Mode'da (Güvenli Mod) denemek bu sorunu aşmada etkili olabilir. Ayrıca, kurulum dosyası bozuk olabilir; bu durumda mevcut dosyayı silip yeniden indirmek çoğu zaman çözüm getirir.

Performans düşüşleri ve pil ömrünün kısalması da Big Sur'a geçiş sonrası şikayet edilen konulardandı. Yeni bir işletim sistemi ilk kurulduğunda, sistem arka planda indeksleme ve optimizasyon işlemleri yapar, bu da geçici bir yavaşlığa neden olabilir. Ancak bu durum devam ederse, uyumsuz uygulamaları kontrol etmek, gereksiz başlangıç öğelerini devre dışı bırakmak ve SMC (Sistem Yönetim Denetleyicisi) ile NVRAM/PRAM sıfırlaması yapmak performansı önemli ölçüde artırabilir. Etkinlik Monitörü'nü kullanarak hangi uygulamaların fazla kaynak tükettiğini tespit etmek de faydalıdır.

Wi-Fi ve Bluetooth bağlantı sorunları veya bazı uygulamaların aniden kapanması gibi durumlar da yaşanabiliyordu. Bağlantı sorunları için Ağ Ayarları'nı sıfırlamak veya farklı bir Wi-Fi ağına bağlanmayı denemek genellikle işe yarar. Uygulama çökme sorunlarında ise öncelikle uygulamanın en güncel sürümde olduğundan emin olmak ve gerekirse uygulamayı kaldırıp yeniden yüklemek gerekir. Bazı durumlarda, Big Sur'a özel uyumluluk güncellemeleri beklemek veya alternatif uygulamalara yönelmek gerekebilir. Tüm bu adımlara rağmen sorunlar devam ederse, Time Machine yedeklemesi üzerinden eski macOS sürümüne dönmek veya temiz bir Big Sur kurulumu yapmak en kesin çözümlerden biridir.

Her yeni işletim sistemiyle birlikte kullanıcı deneyimini iyileştiren güncellemeler yayınlanır. Bu nedenle, Big Sur sorunlarıyla karşılaşan kullanıcıların öncelikle sistemlerini en son Big Sur sürümüne güncellemeleri önerilir. Çoğu problem, küçük güncellemelerle giderilmekte ve genel sistem kararlılığı artırılmaktadır.

• Geri